Ήρθε λοιπόν η ώρα της ελαιοσυλλογής. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά εργαλεία (ελαιοραβδιστικό) που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτήν την αποστολή. Στο παρόν άρθρο θα καταγράψουμε όλα τα είδη ελαιοραβδιστικών καταγράφοντας παράλληλα μερικές πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΡΑΒΔΙΣΤΙΚΩΝ

1) ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ ΕΛΑΙΟΡΑΒΔΙΣΤΙΚΟ

ελαιοραβδιστικό χειρός

Το χειροκίνητο ελαιοραβδιστικό αποτελεί την πρώτη και πιο οικονομική επιλογή. Είναι πάρα πολύ ελαφρύ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από τον πιο αρχάριο χρήστη. Έχει μηδαμινή συντήρηση, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο χρόνο και τη χρήση ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε εξαρχής πως δε μπορεί να πιάσει σε καμία περίπτωση τις επιδόσεις των ελαιοραβδιστικών των υπόλοιπων κατηγοριών. Η αγορά ενός τέτοιου εργαλείου συνίσταται στις περιπτώσεις που θέλετε να σας βοηθήσει κάποιο άπειρο άτομο, ή για να δώσετε στα παιδιά σας την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την όλη διαδικασία της ελαιοσυλλογής.

Δείτε σε βίντεο τη διαδικασία ελαιοσυλλογής με χειροκίνητο ελαιοραβδιστικό πατώντας ΕΔΩ

2) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΛΑΙΟΡΑΒΔΙΣΤΙΚΟ (ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ)

Yamastik Νιφάδα X12 CARBON Κομπλέ Ηλεκτρικό Ελαιοραβδιστικό Μπαταρίας 24V Μήκους 2.3m (+2 Ραβδάκια + Γάντια Εργασίας ΔΩΡΟ)
Yamastik Νιφάδα X12 CARBON Κομπλέ Ηλεκτρικό Ελαιοραβδιστικό Μπαταρίας 24V Μήκους 2.3m

Αποτελεί ίσως την πιο γνωστή κατηγορία ελαιοραβδιστικών. Στην κατηγορία υπάρχουν διάφορα μοντέλα, αρκετά προσιτά οικονομικά, ενώ το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι πως μπορούν να λειτουργήσουν με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους όπως για παράδειγμα:

α) με τροφοδοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τάσης 12-27VDC που χρειάζονται τα ελαιοραβδιστικά 12V ή 24V για να λειτουργήσουν και εξυπηρετούν σε περιπτώσεις που υπάρχει ρεύμα, β) με γεννήτριες βενζίνης ή πετρελαίου που αποτελούν εκπληκτική φορητή λύση για την παραγωγή της απαιτούμενης τάσης που χρειάζονται τα ραβδιστικά σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ρεύμα και γ) με τη μπαταρία πχ ενός αυτοκινήτου είτε είναι σβηστή η μηχανή είτε λειτουργεί στο ρελαντί (αναλόγως της περίπτωσης έχει και την αντίστοιχη απόδοση). Το ηλεκτρικό ελαιοραβδιστικό είναι από τις πρώτες επιλογές στη σχέση απόδοσης-τιμής.

Δείτε σε βίντεο τη διαδικασία ελαιοσυλλογής με ηλεκτρικό ελαιοραβδιστικό πατώντας ΕΔΩ

 

3) ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΟ ΕΛΑΙΟΡΑΒΔΙΣΤΙΚΟ

Το βασικότερο πλεονέκτημα ενός βενζινοκίνητου ελαιοραβδιστικού είναι οι υψηλές επιδόσεις που σημειώνει χάρη στον κινητήρα του. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια αντικειμενικά αρνητικά στοιχεία λόγω του σχεδιασμού του. Η θέση του βενζινοκινητήρα (σσ κοντά στο σώμα και το κεφάλι του χρήστη) είναι τέτοια που σημαίνει αφενός μεγάλα επίπεδα θορύβου στα αυτιά του χειριστή και αφετέρου μεγάλη πιθανότητα λερώματος του ρουχισμού του από τυχόν σταγόνες βενζίνης ή λαδιού που ενδεχομένως να πεταχτούν κατά τη χρήση.

Εκτός αυτού θέλει ιδιαίτερη προσοχή και η συντήρησή του γενικότερα, όπως συμβαίνει με όλα τα μηχανήματα που φέρουν βενζινοκινητήρα. Παρ’όλα τα αρνητικά του όμως, τα βενζινοκίνητα ελαιοραβδιστικά είναι αρκετά ισχυρά και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας γρήγορα και αποτελεσματικά. Πρόκειται για μια καλή λύση καθώς είναι αρκετά προσιτή από οικονομικής άποψης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες χρήστες.

Δείτε σε βίντεο τη διαδικασία ελαιοσυλλογής με βενζινοκίνητο ελαιοραβδιστικό πατώντας ΕΔΩ

 

4) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΡΑΒΔΙΣΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣ

Τα πνευματικά ελαιοραβδιστικά αέρος αποτελούν βάσει αριθμών μία από τις πρώτες επιλογές των καταναλωτών κατά την περίοδο της ελαιοσυλλογής. Κι όχι άδικα, αφού ο σχεδιασμός και η λειτουργία τους εγγυώνται γρήγορη και αποτελεσματική εργασία. Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε πως για να λειτουργήσουν είναι απαραίτητη η ύπαρξη πηγής αέρα (πχ αεροσυμπιεστή) κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερα έξοδα αν λάβουμε ως δεδομένο ότι τα πνευματικά ελαιοραβδιστικά είναι σχετικά ακριβά (σε σχέση τουλάχιστον με τις προαναφερθείσες κατηγορίες). Ένα μεγάλο του πλεονέκτημα μεταξύ άλλων είναι το βάρος του, καθώς είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και εύκολο στη χρήση και τον έλεγχο.

Δείτε σε βίντεο τη διαδικασία ελαιοσυλλογής με πνευματικό ελαιοραβδιστικό αέρος πατώντας ΕΔΩ

 

5) ΕΛΑΙΟΔΟΝΗΤΗΣ

Cifarelli SC800 Δονητής Ελιάς 52cc/2.8hp (Με Τηλεσκοπικό Άξονα 3.3m)
Cifarelli SC800 Δονητής Ελιάς 52cc/2.8hp (Με Τηλεσκοπικό Άξονα 3.3m)

Όταν μιλάμε για επαγγελματικό εργαλείο ελαιοσυλλογής, ο ελαιοδονητής αποτελεί μια από τις πρώτες, αν όχι την πρώτη μας επιλογή. Οι ελαιοδονητές απευθύνονται σε επαγγελματίες χρήστες και για μεγάλες εκτάσεις προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος που θα χανόταν αν χρησιμοποιούσαμε κάποιο από τα ελαιοραβδιστικά των προαναφερθέντων κατηγοριών. Οι ελαιοδονητές είναι πολύ ισχυροί χάρη στους κινητήρες τους, χτυπούν στην “καρδιά” των δέντρων και προκαλούν δονήσεις τόσο δυνατές που έχουν ως αποτέλεσμα τη ρίψη των καρπών από τα κλαδιά. Χρειάζονται ωστόσο προσεκτική χρήση ώστε να μην πληγωθεί το δέντρο αλλά και σωστή συντήρηση με σκοπό τη μακροχρόνια απροβλημάτιστη λειτουργία τους.

Δείτε σε βίντεο τη διαδικασία ελαιοσυλλογής με βενζινοκίνητο ελαιοδονητή πατώντας ΕΔΩ

 

6) ΕΛΑΙΟΡΑΒΔΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΔΑΦΟΥΣ

Ένας ακόμα τρόπος ελαιοσυλλογής αποτελούν τα ελαιοραβδιστικά τραπέζια εδάφους, τα περισσότερα εκ των οποίων – εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις- είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να τοποθετούμε στο πάνω μέρος τους τα κλαδιά με τους καρπούς με σκοπό το διαχωρισμό τους από τα φύλλα. Σ’ ένα ελαιοραβδιστικό τραπέζι παίζει μεγάλο ρόλο ο κινητήρας που θα φοράει αλλά και η σωστή χρήση – συντήρησή του.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι πως χάρη στις ρόδες του μπορούν να μεταφέρονται παντού, ακόμα και σε δύσβατες περιοχές όπου θα ήταν πολύ δύσκολο να πάμε κουβαλώντας το ελαιοραβδιστικό μας, ωστόσο το αρνητικό τους είναι πως λόγω όγκου και βάρους είναι σχετικά πιο δύσκολο στην αποθήκευση σε σχέση με τα μοντέλα των προηγούμενων κατηγοριών

Δείτε σε βίντεο τη διαδικασία ελαιοσυλλογής με τροχήλατο ραβδιστικό εδάφους πατώντας ΕΔΩ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΣΥΛΛΟΓΗΣ

 1. Πανιά / Δίχτυα: Τα απλώνουμε στην περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί ελαιοσυλλογή ώστε να είναι πιο εύκολο αργότερα το μάζεμα των ελιών μας.
 2. Σακιά / Κάσες: Τα χρησιμοποιούμε για να αποθηκεύσουμε τις μαζεμένες μας ελιές ώστε να είναι πιο εύκολη η μεταφορά τους.
 3. Γάντια εργασίας: Για την αποφυγή επιφανειακών τραυματισμών ή μόλυνσης που μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της ελαιοσυλλογής.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Προσπαθήστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή βασισμένοι στις πραγματικές σας ανάγκες
 • Έχετε στο νου σας ότι ανά γεωγραφική περιοχή ο καρπός διαφέρει και δεν είναι παντού το ίδιο
 • Αν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο εργαλείο, ρωτήστε για συμβουλές κάποιον πιο έμπειρο
 • Μη δίνετε τόσο πολύ σημασία στη θεωρητική απόδοση που δίνει η κάθε εταιρεία καθώς αυτό εξαρτάται από τον καρπό αλλά και τον χρήστη
 • Καταγράψτε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε κατηγορίας ώστε να καταλήξετε σε αυτό που σας καλύπτει
 • Κάντε σωστή χρήση στο μηχάνημά σας χωρίς να ξεχνάτε την τεράστια σημασία της συντήρησης
 • Η συντήρηση άλλωστε είναι το “Α” και το “Ω” για μακροχρόνια και απροβλημάτιστη λειτουργία οποιουδήποτε μηχανήματος

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Το παρόν άρθρο είχε ως στόχο την καταγραφή και τη σύντομη περιγραφή των διάφορων κατηγοριών ελαιοραβδιστικών που υπάρχουν, με σκοπό μια γενική αλλά ταυτόχρονα επαρκή πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού. Εννοείται πως η τελική σας επιλογή θα πρέπει να γίνει βάσει των αναγκών σας αλλά και του χρηματικού ποσού που μπορείτε να διαθέσετε. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

Πώς μπορώ να διατηρήσω το ελαιοραβδιστικό μου;

Ο τακτικός καθαρισμός και ο έλεγχος των λαδιών είναι σημαντικοί. Ακολουθείτε τις οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης.

Πώς μπορώ να μειώσω την επίπτωση στο περιβάλλον;

Επιλέγοντας ηλεκτρικά ελαιοραβδιστικά, συνεισφέρετε στη μείωση των εκπομπών αερίων, ενώ η επιλογή κινητήρων με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου είναι επίσης ευεργετική για το περιβάλλον.

Πόσο θα πρέπει να επενδύσω σε ένα καλό ελαιοραβδιστικό;

Η τιμή εξαρτάται από τις λειτουργίες. Καλό είναι να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό μοντέλο για μακροχρόνια χρήση.

3 thoughts on “Τι ελαιοραβδιστικό να αγοράσω

 1. Ρωταω επιδη σε ολες μου της αναζητησεις για βενζινοκινητο ελαιοραβδιστικο ολοι οι τυποι ειναι με το συστημα που φαινεται και στη δικη σας εικονα
  Δεν υπαρχει βενζινοκινητο ελαιοραβδιστικο με το συστημα του αχινου;
  το ιδιο και στην περιπτωση του ραβδιστικου με αερα δεν υπαρχει ουτε εκει το συστημα του αχινου;
  Ευχαριστω.

 2. Μπράβο Μιχάλη, άψογο το άρθρο σού για τα μηχανήματα ελιάς,και ο πιο αδαής ενημερώθηκε με απλά επιχειρήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *