Σε προηγούμενο άρθρο της στήλης, είχαμε αναφερθεί γενικά στα υποδήματα ασφαλείας, τις κατηγορίες τους και τα βασικότερα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στα είδη γαλότσας, που αποτελεί το πιο βασικό και κοινότυπο είδος παπουτσιού εργασίας.

Κατηγορίες Γαλότσας

Οι γαλότσες διακρίνονται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες: α) γαλοτσάκια, β) γαλότσες κνήμης, γ) γαλότσες γόνατος, δ) γαλότσες μηρού και ε) ολόσωμες γαλότσες, γνωστές επίσης και ως “γαλότσες στήθους”, μιας και στο ύψος του φτάνουν έως το στέρνο του χρήστη. Πάμε να δούμε αναλυτικά τα βασικότερα χαρακτηριστικά από κάθε μία κατηγορία.

Α) Γαλοτσάκια

είδος γαλότσας, που αποτελεί το πιο βασικό και κοινότυπο είδος παπουτσιού εργασίας. 

 

Τα υποδήματα αυτά αποτελούν την πρώτη κατηγορία των γαλότσων. Εμφανισιακά φέρνουν αρκετά στα σαμπό και προορίζονται για χρήση σε μικρές γενικές εργασίες. Στην πλειοψηφία τους, το υλικό κατασκευής τους είναι το Πολυβινυλοχλωρίδιο (γνωστό πιο απλά και με τη συντομογραφία PVC) ενώ πιο σπάνια συναντάμε γαλοτσάκια που έχουν ως υλικό κυρίως σώματος έναν συνδυασμό PVC και Νιτριλίου. Τα γαλοτσάκια είναι αδιάβροχα στην απλή επαφή με το νερό και παρέχουν ευκολία στην εφαρμογή του ποδιού λόγω του σχεδιασμού τους. Στην αγορά κυκλοφορούν γαλοτσάκια σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Υπάρχουν ανδρικά, γυναικεία αλλά και unisex, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα προσιτά από οικονομικής άποψης.

Τέλος, κάποια ακόμα στοιχεία που κοιτάμε σε ένα γαλοτσάκι είναι να έχει μαλακό, ανατομικό και αντιστατικό πάτο, ενώ προτιμούμε μοντέλα με αντιολισθητική σόλα ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα σε περίπτωση γλυστρήματος.

Β. Γαλότσα Κνήμης

Στην δεύτερη κατηγορία τοποθετούνται οι γαλότσες κνήμης. Ονομάζονται έτσι λόγω του ότι το ύψος τους φτάνει στη κνήμη του χρήστη. Είναι κατάλληλες για χρήση σε διάφορες εργασίες ενώ ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα προσιτές οικονομικά. Στην πλειοψηφία τους, το υλικό κατασκευής τους είναι το PVC, ωστόσο υπάρχουν και άλλα μοντέλα που έχουν ως υλικό κυρίως σώματος έναν συνδυασμό PVC και Νιτριλίου. Είναι αδιάβροχες και προστατεύουν τον χρήστη ακόμα και αν μπει το πόδι του σε μια ελαφριά λακκούβα με νερό, λάσπη ή οτιδήποτε άλλο, αρκεί να μην ξεπεράσει το ύψος της γαλότσας. Στην αγορά κυκλοφορούν γαλότσες κνήμης σε διάφορα χρώματα και σχέδια, με ή χωρίς εσωτερική επένδυση για χρήση σε ψυχρό περιβάλλον. Υπάρχουν ανδρικά, γυναικεία αλλά και unisex κομμάτια.

Σε αντίθεση με τα γαλοτσάκια, στις γαλότσες κνήμης (αλλά και στις υπόλοιπες κατηγορίες που θα δούμε αργότερα) προτείνουμε την αγορά ενός νούμερου μεγαλύτερου από αυτό που φοράτε στο καθημερινό σας παπούτσι, έχοντας στο νου μας τα παρακάτω δεδομένα.

  • Δεν “ανοίγει” όπως τα κοινά παπούτσια,
  • Δε θα δυσκολεύεστε στο να τη βάζετε και να τη βγάζετε,
  • Οποιοδήποτε “κενό” στο εσωτερικό του παπουτσιού μπορεί να καλυφθεί με έναν επιπλέον πάτο, δεδομένου ότι όταν χρησιμοποιούμε γαλότσες φοράμε πάντα χοντρές κάλτσες
  • Μετά από πολύωρη εργασία τα πόδια μας “πρήζονται”, επομένως φανταστείτε πόσο κουραστικό θα είναι να βγάλουμε το κουρασμένο και πρησμένο πόδι μας από μια γαλότσα που μας είναι ίσα ίσα. Υπάρχουν γαλότσες κνήμης με ή χωρίς προστασία δακτύλων και διάτρησης.

Τέλος, κάποια ακόμα στοιχεία που κοιτάμε σε μια γαλότσα κνήμης είναι να έχει μαλακό, ανατομικό και αντιστατικό πάτο, ενώ προτιμούμε μοντέλα με αντιολισθητική σόλα ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα σε περίπτωση γλιστρήματος.

Γ) Γαλότσα Γόνατος

Σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσονται οι γαλότσες γόνατος. Έχουν πάρει το όνομά τους από το γεγονός ότι το ύψος τους φτάνει, ή και καλύπτει (ανάλογα τον τύπο της γαλότσας αλλά και το σώμα του εκάστοτε χρήστη) το γόνατό του. Είναι κατάλληλες για χρήση σε διάφορες εργασίες ενώ ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα προσιτές οικονομικά.

Στην πλειοψηφία τους, το υλικό κατασκευής τους είναι το PVC, ωστόσο υπάρχουν και άλλα μοντέλα που έχουν ως υλικό κυρίως σώματος έναν συνδυασμό PVC και Νιτριλίου. Είναι αδιάβροχες και προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία από λερώματα στο χρήστη σε σχέση με τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες, χάρη στο μεγαλύτερο ύψος τους. Υπάρχουν γαλότσες γόνατος σε διάφορα χρώματα και σχέδια, ανδρικές, γυναικείες αλλά και unisex με ή χωρίς εσωτερική επένδυση για χρήση σε ψυχρό περιβάλλον.

Σε αυτήν την περίπτωση προτείνουμε την αγορά ενός νούμερου μεγαλύτερου από αυτό που φοράτε στο καθημερινό σας παπούτσι, για τους ίδιους λόγους τους οποίους προαναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο. Υπάρχουν γαλότσες γόνατος με ή χωρίς προστασία δακτύλων και διάτρησης, ενώ εξυπακούεται πως και σε αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερη η επιλογή γαλότσας η οποία να είναι εξοπλισμένη με αντιολισθητική σόλα για την αποφυγή γλιστρημάτων και ανατομικού – αντιστατικού πάτου. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως μερικές γαλότσες γόνατος φέρουν ειδική μόνωση, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για χρήση από ηλεκτρολόγους.

Δ. Γαλότσα Μηρού

Η τέταρτη κατηγορία γαλοτσών περιλαμβάνει τις λεγόμενες “μηρού” γνωστές επίσης και ως “ολόκληρου ποδιού”. Η ονομασία της πάρθηκε σαφώς από το γεγονός ότι το ύψος της γαλότσας στην εν λόγω κατηγορία φτάνει έως και το μηρό του χρήστη. Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ίδια με όσα αναφέραμε και στις προηγούμενες κατηγορίες, τόσο όσον αφορά τα υλικά κατασκευής τους, και όσον αφορά την εμφάνισή τους αλλά και όσον αφορά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Το κύριο πλεονέκτημα στις γαλότσες μηρού σε σχέση με αυτές των τριών προαναφερθεισών κατηγοριών αποτελεί φυσικά το μεγάλο τους ύψος, καθώς επιτρέπουν στο χρήστη να εργάζεται ακόμα και σε μέρος όπου θα πρέπει το μισό του σχεδόν σώμα να είναι μέσα σε νερό, λακκούβες με λάσπη ή οπουδήποτε αλλού.

Οι γαλότσες μηρού είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κατά τους μήνες του Φθινόπωρου και του Χειμώνα, όπου κατά διαστήματα σημειώνονται ισχυρές βροχές με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμύρες. Έτσι, μπορεί ο χρήστης να μετακινείται άνετα δίχως το φόβο να βραχεί ή να λερωθούν τα ρούχα του. Οι περισσότερες γαλότσες μηρού είναι εξοπλισμένες με μια τύπου τιράντα για ένωση με το παντελόνι ή τη ζώνη αυτού, ώστε να διατηρούνται σταθερές και να μην “πέφτουν” από τον χρήστη.

Ε. Ολόσωμες Γαλότσες

Η πέμπτη και τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει τις ολόσωμες γαλότσες, γνωστές επίσης και “γαλότσες στήθους”, μιας και στο ύψος του φτάνουν έως το στέρνο του χρήστη. Στην πλειοψηφία τους, το υλικό κατασκευής τους είναι το PVC, ωστόσο υπάρχουν και άλλα μοντέλα που έχουν ως υλικό κυρίως σώματος έναν συνδυασμό PVC και Νιτριλίου. Είναι αδιάβροχες και προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία από λερώματα στο χρήστη σε σχέση με τις προαναφερθείσες κατηγορίες, χάρη στο πολύ μεγαλύτερο ύψος τους, το οποίο καλύπτει έως και το στέρνο του χρήστη.

Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ίδια με όσα αναφέραμε και προηγουμένως όσον αφορά την εμφάνιση αλλά και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Υπάρχουν ολόσωμες γαλότσες με ή χωρίς προστασία δακτύλων και διάτρησης, ενώ εξυπακούεται πως και σε αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερη η επιλογή γαλότσας η οποία να είναι εξοπλισμένη με αντιολισθητική σόλα για την αποφυγή γλιστρημάτων και ανατομικού, αντιστατικού πάτου για μεγαλύτερη άνεση στο πόδι σας. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως μερικές γαλότσες έχουν ειδική επένδυση για αντίσταση σε λιπαντικά και οξέα, χαρακτηριστικά που ίσως φανούν χρήσιμα σε κάποιους που ζητούν κάτι τόσο εξειδικευμένο για συγκεκριμένες χρήσεις.

Υστερόγραφο

Η τελική επιλογή αγοράς μιας γαλότσας, οποιουδήποτε είδους κι αν είναι αυτή, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει, αν και η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων είναι αρκετά προσιτή, από οικονομικής άποψης. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε όλα τα μοντέλα από όλα τα είδη γαλότσας που προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ

FAQs

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω τις μπότες μου;

Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα των μποτών σας και την χρήση που τους δίνετε. Ένα καλό ζευγάρι μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, εάν διατηρείται καλά.

Τι είναι οι αδιάβροχες μπότες;

Οι αδιάβροχες μπότες έχουν ειδικές μεμβράνες ή υλικά που προλαμβάνουν την είσοδο του νερού.

Μπορώ να φορέσω μπότες όλο το χρόνο;

Ναι, υπάρχουν μπότες για όλες τις εποχές! Από ελαφριές, αναπνεύσιμες μπότες καλοκαιρινής πεζοπορίας έως αδιάβροχες και θερμομονωμένες μπότες για τον χειμώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *