Εισαγωγή

Έχετε να καρφώσετε πολλά καρφιά, εύκολα, γρήγορα και αποδοτικά; Τότε ένα ισχυρό και αξιόπιστο καρφωτικό αποτελεί την τέλεια επιλογή για εσάς, καθώς σας επιτρέπει να κάνετε τη συγκεκριμένη εργασία με ακρίβεια, συνέπεια και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά στα διάφορα είδη καρφωτικών που υπάρχουν, στον τύπο τροφοδοσίας τους αλλά και στις διάφορες μεθόδους πυροδότησής τους, ενώ στο τέλος θα παραθέσουμε και κάποιες χρήσιμες γενικές συμβουλές όσον αφορά τη χρήση των καρφωτικών, αλλά και γενικότερα κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας και προστασίας κατά τη διάρκεια της χρήσης τέτοιου είδους εργαλείων.

Τότε ένα ισχυρό και αξιόπιστο καρφωτικό αποτελεί την τέλεια επιλογή για εσάς

 

Καρφωτικό – Βασικά είδη

Τα εργαλεία αυτά διαχωρίζονται σε δύο βασικά είδη, τα καρφωτικά τύπου “σπείρας” και τα καρφωτικά τύπου “ταινίας”.

α) Τα καρφωτικά εργαλεία τύπου “σπείρας” χρησιμοποιούν μακριές και ιδιαίτερα εύκαμπτες σειρές καρφιών, τα οποία είναι ενωμένα με καλώδια. Τα καρφιά αποθηκεύονται σε σπείρα χάρη σε έναν στρογγυλό γεμιστήρα με τον οποίο είναι εξοπλισμένα αυτού του είδους τα εργαλεία. Τα καρφωτικά αυτού του τύπου είναι κατάλληλα προς χρήση σε μέρη όπου δε θα χωρούσε η πλειοψηφία των μοντέλων τύπου “ταινίας”, ενώ ταυτόχρονα, ένα άλλο τους μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι κρατούν περισσότερα καρφιά, κάτι το οποίο σημαίνει αυτόματα ότι δε χρειάζονται γέμισμα τόσο συχνά.

β) Στα καρφωτικά εργαλεία τύπου “ταινίας” χρησιμοποιούνται καρφιά, τα οποία είναι τακτοποιημένα σε μια στενή μακριά ταινία (εξ’ού και η ονομασία τους) η οποία κουμπώνει στο εργαλείο χάρη σε ένα μακρύ γεμιστήρα με το οποίο είναι εξοπλισμένα. Τα καρφιά κρατώνται ενωμένα χάρη σε καλώδια, ή σε “λωρίδες” από πλαστικό, χαρτί κλπ. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ καλύτερη κατανομή όσον αφορά το βάρος των καρφιών, σε σύγκριση με το να είναι συγκεντρωμένα σε μια σπείρα, καθώς έτσι δίνουν στο εργαλείο αυτής της κατηγορίας πολύ καλύτερη ισορροπία.

 

ΤΥΠΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Γενικά, αναλόγως του τύπου τροφοδοσίας τους, τα καρφωτικά χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, τις οποίες και θα καταγράψουμε παρακάτω, αναφέροντας τις βασικότερες πληροφορίες επ’αυτών.

 1. Τα καρφωτικά χειρός, αποτελούν την πρώτη κατηγορία των προϊόντων αυτών. Είναι τα πιο προσιτά, από οικονομικής άποψης, και εύκολα στη χρήση τους τόσο από επαγγελματίες, όσο και από ερασιτέχνες – ημιεπαγγελματίες χρήστες. Όπως είναι φυσικό, τα καρφωτικά χειρός μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε΄ορισμένες περιπτώσεις ελαφρών εργασιών και σίγουρα δεν συνιστώνται για βαριά επαγγελματική χρήση. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι χρήσιμο να υπάρχει για παν ενδεχόμενο ένα τέτοιο εργαλείο σε οποιοδήποτε σπίτι, συνεργείο, αποθήκη, γκαράζ κλπ
 2. Η δεύτερη και εξίσου συνηθισμένη κατηγορία καρφωτικών, αποτελείται από αυτά που έχουν ως τρόπο τροφοδοσίας το ηλεκτρικό ρεύμα. Αποτελούν μια ποιοτικότερη λύση σε σχέση με τα απλά καρφωτικά χειρός, με την τιμή να διαφέρει μεταξύ τους αναλόγως τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Σε ένα ηλεκτρικό καρφωτικό αυτά που ελέγχουμε κυρίως είναι η ισχύς και οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ, αριθμό, πλάτος και ταχύτητα καρφώματος, μήκος καλωδίου κλπ. Αναλόγως των αναγκών μας, πρέπει να επιλέξουμε και το αντίστοιχο μοντέλο που θα μας καλύπτει.
 3. Μια τρίτη κατηγορία καρφωτικών αποτελούν τα πνευματικά, τα οποία για να λείτουργήσουν, θα πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μια πηγή αέρος (πχ. αεροσυμπιεστής). Τα καρφωτικά αέρος μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πιο βαρέως τύπου εργασίες σε σχέση με τα ηλεκτρικά και τα χειρός, ωστόσο έχει το αρνητικό πως, ο αεροσυμπιεστής αλλά και το καλώδιο αέρος περιορίζουν την απόδοση και τη φορητότητά του.

Στο σημείο αυτό θα μοιραστούμε με εσάς δύο μικρά tips: α) αν χρησιμοποιηθεί αεροσυμπιεστής, οι ενδείξεις του για την πίεση (μετριέται συνήθως σε psi/bar/atm) και την κατανάλωση (συνήθως λίτρα αέρα / βολή) θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες ή ίσες από τις απαιτήσεις του καρφωτικού, και β) αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε με τον αεροσυμπιεστή παράλληλα κι άλλο πνευματικό εργαλείο, πρώτα βεβαιωθείτε ότι μπορεί να το σηκώσει.

4. Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία καρφωτικών αποτελείται από τα εργαλεία μπαταρίας, τα οποία προσφέρουν στο χρήστη μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων καθώς η λειτουργία τους δε δεσμεύεται από κάποιο ηλεκτρικό καλώδιο ή καλώδιο αεροσυμπιεστή κλπ, ενώ ταυτόχρονα ο χρήστης μπορεί να το χρησιμοποιήσει ακόμα και σε μέρη όπου δεν υπάρχει τροφοδοσία από ηλεκτρικό ρεύμα. Εκτός των υπολοίπων γενικών τεχνικών χαρακτηριστικών, δώστε περισσότερο βάση στην ισχύ, την τάση, την αυτονομία και τον χρόνο φόρτισης της μπαταρίας. Τα μηχανήματα μπαταρίας προτείνονται και για πιο βαρέως τύπου εργασίες ακόμα και από επαγγελματίες χρήστες.

 

Γενικές μέθοδοι Πυροδότησης

Αν κάτι μπορεί να σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό για την επιλογή του σωστού εργαλείου, αυτό είναι η κατανόηση των πολλών διαφορετικών μεθόδων πυροδότησης που υπάρχουν, καθώς έτσι θα δείτε ποιο προϊόν καλύπτει τις ανάγκες των εργασιών σας αποφεύγοντας παράλληλα την κατά λάθος πυροδότηση. Στην πλειοψηφία των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά, η μέθοδος πυροδότησης εξαρτάται από τη λειτουργία δύο ελεγκτών: μιας σκανδάλης και ενός διακόπτη ασφαλείας που πιέζεται στην επιφάνεια εργασίας.

 • Πυροδότηση με επαφή: Η πυροδότηση με την επαφή, σας βοηθάει να καρφώνετε καρφιά, εύκολα, γρήγορα και διαδοχικά. Δηλαδή όσο έχετε πατημένη τη σκανδάλη, τα καρφιά πυροδοτούνται από το κάθε χτύπημα του διακόπτη ασφαλείας στην επιφάνεια εργασίας. Όπως είναι λογικά αντιληπτό, σε αυτήν την μέθοδο εγκυμονεί μεγαλύτερος κίνδυνος ακούσιας πυροδότησης, καθώς ναι μεν η εργασία γίνεται γρήγορα, ωστόσο είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί από τον χρήστη.
 • Μονή-διαδοχική πυροδότηση: Η μονή-διαδοχική πυροδότηση, αποτρέπει την ακριβώς προηγούμενη μέθοδο, δηλαδή την πυροδότηση με την επαφή. Στην περίπτωση αυτή, για να πυροδοτήσετε το πρώτο καρφί, πρέπει αρχικά να λειτουργήσετε τον διακόπτη ασφαλείας και τη σκανδάλη με διαδοχικό τρόπο. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να κρατήσετε το διακόπτη ασφαλείας πατημένο πάνω στην επιφάνεια εργασίας και στη συνέχεια να ελευθερώσετε και να ξαναπατήσετε τη σκανδάλη για κάθε επιπλέον καρφί.
 • Πυροδότηση μονής ώθησης: Η πυροδότηση μονής ώθησης, έχει ως μέθοδο και τρόπο χρήσης μεγάλη ομοιότητα με την μονή-διαδοχική, με τη διαφορά ότι για να πυροδοτήσετε το πρώτο καρφί, μπορούμε να λειτουργήσουμε το διακόπτη ασφαλείας και τη σκανδάλη με οποιαδήποτε σειρά. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορείτε να πυροδοτήσετε με επαφή το πρώτο καρφί.
 • Πλήρως-διαδοχική πυροδότηση: Η τέταρτη και τελευταία μέθοδος καθιστά την ασφαλή λειτουργία ευκολότερη, απαιτώντας τη διαδοχική ενεργοποίηση του διακόπτη ασφαλείας και έπειτα της σκανδάλης ώστε να πυροδοτηθεί ένα καρφί. Στη συνέχεια, για να πυροδοτηθεί το επόμενο καρφί, ελευθερώνετε το διακόπτη ασφαλείας και τη σκανδάλη και έπειτα το ενεργοποιείτε και πάλι με τη σωστή σειρά. Χάρη στη μέθοδο αυτή είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πυροδοτηθεί ακούσια ένα καρφί, ωστόσο η αλήθεια είναι πως δεν σας επιτρέπει να δουλεύετε με την ίδια ταχύτητα όπως με την πυροδότηση με επαφή.

TIP: Τα πιο μικρά καρφωτικά που λειτουργούν με σκανδάλη, δεν έχουν διακόπτες ασφαλείας καθώς χρησιμοποιούν απλή ή διπλή σκανδάλη προκειμένου να πυροδοτήσουν τα καρφιά. Αντίστοιχα, με την απλή σκανδάλη το πάτημα της καρφώνει το καρφί, ενώ με τη διπλή απαιτείται να πατήσετε τις σκανδάλες στη σωστή σειρά. Υπάρχουν, τέλος, κάποια καρφωτικά στην αγορά τα οποία προσφέρουν στον χρήστη πολλαπλές ρυθμίσεις ή προαιρετικά εξαρτήματα που του επιτρέπουν να επιλέγει αυτός την αντίστοιχη μέθοδο πυροδότησης που είναι καταλληλότερη για την εκάστοτε ανάγκη του.

 

Καρφωτικό: Μέτρα προστασίας

Όπως σε όλα τα εργαλεία, έτσι και στα καρφωτικά, οι χρήστες πρέπει να δείχνουν την ανάλογη προσοχή καθ’ολη τη διάρκεια της χρήσης τους. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλείας τους οποίους θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούμε και είναι οι εξής:

 1. Ελέγξτε ότι το καρφωτικό σας είναι σωστά συναρμολογημένο και εξοπλισμένο πριν τη χρήση
 2. Ποτέ μην στρέφετε το καρφωτικό προς την πλευρά ανθρώπων ή ζώων
 3. Δώστε ιδιαίτερη βάση στον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (γυαλιά, γάντια κλπ)
 4. Κρατήστε σε ασφαλή απόσταση από τον χώρο εργασίας σας λοιπά άτομα
 5. Μη δουλεύετε νυχτερινές ώρες με σκοτάδι όπου δεν υπάρχει επαρκές φως
 6. Απαγορεύεται να δουλεύετε κουρασμένοι καθώς ελοχεύει μεγαλύτερος κίνδυνος ατυχήματος
 7. Προσπαθήστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή χρήση και συντήρηση στο μηχάνημά σας
 8. Η συντήρηση είναι το “Α” και το “Ω” για σωστή και μακροχρόνια χρήση του προϊόντος

 

Συμπέρασμα

Αφού έχετε διαβάσει το παραπάνω άρθρο, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι ώστε να αγοράσετε το καρφωτικό που σας καλύπτει. Εννοείται πως η τελική επιλογή εξαρτάται και από το τελικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τις προτάσεις μας πατώντας ΕΔΩ:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *