Εισαγωγή

Χρειάζεστε ένα νέο κατσαβίδι αλλά νιώθετε μπερδεμένος ανάμεσα στις αμέτρητες επιλογές που υπάρχουν στην αγορά; Μην ανησυχείτε, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε! Σε αυτόν τον εκτενή οδηγό, θα σας βοηθήσουμε να πλοηγηθείτε στον κόσμο των κατσαβιδιών και να βρείτε το ιδανικό για τις ανάγκες σας. Είτε είστε επαγγελματίας χειριστής εργαλείων είτε ερασιτέχνης λάτρης των κατασκευών, η επιλογή του σωστού εργαλείου είναι κρίσιμη για να εξασφαλίσετε αποτελεσματική και ανένοχλη εργασία.

Τα κατσαβίδια είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία χειρός που έχουν εφευρεθεί από τον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, έχουν αρκετές διαφορετικές εφαρμογές και χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποικιλία εργασιών.

Η κυρίως χρήση ενός κατσαβιδιού είναι να ξεβιδώσει ή να βιδώσει μία βίδα σε ξύλο ή άλλο υλικό, κάτι το οποίο πετυχαίνει εφάπτοντας στις σχισμές που υπάρχουν στην κεφαλή της βίδας, με μοναδική προϋπόθεση να ταιριάζουν στο εκάστοτε κατσαβίδι. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε αποκλειστικά στα κατσαβίδια χειρός και όχι στις ηλεκτρικές κατσαβιδιέρες, αναφέροντας απλά τα είδη μυτών που υπάρχουν ώστε να βοηθήσουμε κυρίως τον ερασιτέχνη αναγνώστη – μάστορα να έχει μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ιδέα επί των κατσαβιδιών.

Τα κατσαβίδια είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία χειρός που έχουν εφευρεθεί από τον άνθρωπο

Τα κατσαβίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλων των ειδών τις εργασίες, από απλές οικιακές χρήσεις έως και βαρέως τύπου κατασκευαστικές εργασίες. Όπως προαναφέραμε, τα κατσαβίδια παράγονται με διαφορετικούς τύπους μυτών, οι οποίες είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά για χρήση με βίδες του ίδιου τύπου. Τα κατσαβίδια πωλούνται είτε μεμονωμένα, είτε τύπου σετ, τα οποία σετ συνήθως απαρτίζονται από διαφορετικούς συνδυασμούς για πολλές διαφορετικές χρήσεις. Όμως ας μην μακρηγορούμε, παρά να μπούμε στο κυρίως θέμα του εν λόγω οδηγού αγοράς στον οποίο θα εξερευνήσουμε τα διαφορετικά είδη μυτών αλλά και τα διάφορα σετ που κυκλοφορούν στην αγορά.

 

Είδη μυτών για Κατσαβίδι

Τα κατσαβίδια αποτελούνται από μια κυλινδρική λαβή και έναν μεταλλικό άξονα. Όπως πολλά εργαλεία, έτσι και το κατσαβίδι υπάρχει και σε ηλεκτροκίνητη μορφή, ενώ σε εγκαταστάσεις παραγωγής υπάρχουν και πνευματικά κατσαβίδια.Εάν η βίδα και το κατσαβίδι δεν ταιριάζουν, η κεφαλή της βίδας πολλές φορές καταστρέφεται. Ειδικά κατσαβίδια και βίδες χρησιμοποιούνται πολλές φορές για να εμποδίζονται οι χρήστες να παρεμβαίνουν σε επισκευές συσκευών.

 

Τα πιο συνηθισμένα είδη μυτών είναι τα εξής:

1) Ίσιο κατσαβίδι εγκοπής (Flat)

Το ίσιο κατσαβίδι, γνωστό και ως κατσαβίδι “εγκοπής” είναι από τα πλέον, αν όχι το πιο συνηθισμένο κατσαβίδι που κυκλοφορεί στην αγορά. Είναι εξοπλισμένο με μια ίσια επίπεδη λεπίδα στην άκρη η οποία ταιριάζει σε διαφορετικές κεφαλές βιδών. Το πλεονέκτημα ενός ίδιο κατσαβιδιού είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε βίδες με κεφαλή σταυρού (θα το δούμε παρακάτω), ωστόσο είναι κάτι που δεν προτείνεται γιατί μπορεί να φθαρεί πιο εύκολα η κεφαλή σταυρού.

2) Σταυροκατσάβιδο (Phillips)

Ένα ακόμα είδος που είναι από τα πλέον γνωστά και αναγνωρισμένα είναι τα σταυροκατσάβιδα, γνωστά και ως κατσαβίδια “Phillips”. Όπως το αναφέρει και η λέξη, φέρουν στην άκρη τους ένα σχήμα σταυρού και βγαίνουν σε πολλά διαφορετικά μεγέθη ώστε να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες, από εργασίες που απαιτούν λεπτότητα όπως πχ στη χρυσοχοΐα, έως βαρέως τύπου εργασίες σε μεγαλύτερα μηχανήματα.

3) Τύπου Torx (Star)

Τα κατσαβίδια τύπου τορξ, γνωστά και ως “star” λόγω του σχήματος αστεριού έξι ακτίνων που φέρουν, αποτελεί έναν ακόμα τύπο που χρησιμοποιείται καθημερινώς, κυρίως από επαγγελματίες και λιγότερο από ερασιτέχνες χρήστες. Το βασικό μειονέκτημα αυτού του τύπου είναι ότι η κεφαλή της βίδας σπάει πριν ξεβιδωθεί έστω και λίγο η βίδα και αφού η μύτη εισέρχεται βαθιά μέσα στη βίδα, μπορεί να καταστεί δύσκολο να αφαιρεθεί.

4) Τύπου Allen (Hex)

Τα κατσαβίδια τύπου Άλλεν, γνωστά και ως “Hex”, μοιάζουν αρκετά με τα Τορξ καθώς φέρουν και αυτά έξι πλευρές. Ωστόσο, αντί για αστέρι, η μύτη έχει το σχήμα εξαγώνου με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιο παχιά σε σχέση με μια μύτη Τορξ και να είναι ικανή για πιο βαριές εφαρμογές μεγαλύτερης ροπής αφού αντιστέκεται περισσότερο στο σπάσιμο.

5) Τετράγωνο (Square)

Ένας τελευταίος συνηθισμένος τύπος είναι αυτός της τετράγωνης κεφαλής, τα λεγόμενα “Square”. Σίγουρα είναι λιγότερο σύνηθες η χρήση ενός τέτοιου κατσαβιδιού σε σχέση τουλάχιστον με τις προηγούμενες τέσσερις κατηγορίες, ωστόσο αποτελεί έναν τύπου ιδιαίτερα ανθεκτικό στο σπάσιμο το οποίο συναντάται και σε πιο βαρέως τύπου εργασίες.

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε τους προαναφερθέντες τύπους ώστε να έχετε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εικόνα,

 

Ανάλυση σετ κατσαβιδιών

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά σετ κατσαβιδιών για διαφορετικές ανάγκες, και ο αριθμός των συμπεριλαμβανόμενων τεμαχίων μπορεί να ξεκινάει από ένα απλό σετ των 2 τεμαχίων μέχρι και περισσότερα από 100 τεμάχια. Ωστόσο, τα δύο βασικά είδη σετ κατσαβιδιών είναι τα κλασικά κατσαβίδια χειρός και τα κατσαβίδια με μύτες.

Α) Κλασσικά χειρός

Τα σετ αυτά συμπεριλαμβάνουν κανονικά κατσαβίδια σε διαφορετικά μεγέθη και είδη μυτών. Υπάρχουν για παράδειγμα ειδικά σετ για επαγγελματίες όπως χρυσοχόοι, ηλεκτρολόγοι κλπ, με ανατομικές ή μακριές λαβές, ακόμα και οικιακά σετ τα οποία συμπεριλαμβάνουν κατά κύριο λόγο τα πιο συνηθισμένα μεγέθη και είδη μυτών.

Β) Σετ με μύτες

Τα σετ με μύτες είναι πιο πλήρη και πολυχρηστικά σε σχέση με τα κλασικά χειρός και είναι είναι σχεδιασμένα για κατσαβίδια που μπορούν να αλλάξουν μύτες ή και για ηλεκτρικά κατσαβίδια. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτών των σετ είναι ότι δίνονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε θήκες μαζί με τις μύτες, επομένως ο χρήστης μπορεί τις αποθηκεύει και να τις μεταφέρει ακόμα πιο εύκολα. Για έναν επαγγελματία χρήστη, η αγορά ενός σετ κατσαβιδιών αποτελεί καλύτερη επιλογή.

 

Συμπέρασμα

Στο παρόν άρθρο σίγουρα δεν αναφέρονται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των τύπων κατσαβιδιών που υπάρχουν, απλώς έγινε μια μικρή αναφορά στην ιδιαίτερη χρησιμότητα του εργαλείου αυτού καθώς και μια μικρή ανάλυση των βασικότερων τύπων που κυκλοφορούν στην αγορά. Η τελική επιλογή ενός κατσαβιδιού, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ενώ αν χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μας. Μπορείτε να δείτε την ευρεία γκάμα κατσαβιδιών που προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ:

 FAQS

1. Ποιο κατσαβίδι είναι κατάλληλο για βασικές εργασίες στο σπίτι;

Αποκτήστε ένα κατσαβίδι με κατσαβιδωτή κεφαλή Phillips και ενσωματωμένη ρύθμιση ωθήσεων. Αυτό το εργαλείο είναι ιδανικό για συναρμολόγηση επίπλων και άλλες καθημερινές εργασίες στο σπίτι.

2. Ποιο κατσαβίδι είναι κατάλληλο για επαγγελματική χρήση;

Για επαγγελματική χρήση, συνιστάται ένα με αντιολισθητική λαβή, ρυθμιζόμενη ροπή και αφαιρούμενες κεφαλές. Αυτό εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία σε διάφορες εργασίες.

3. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κατσαβιδιών με μηχανική και ηλεκτρική κίνηση;

Τα κατσαβίδια με μηχανική κίνηση κατάλληλα για βασικές εργασίες. Τα ηλεκτρικά κατσαβίδια παρέχουν επιπλέον ισχύ και ταχύτητα, είναι ιδανικά για εργασίες που απαιτούν περισσότερη δύναμη.

4. Πώς μπορώ να διαλέξω το σωστό μέγεθος κατσαβιδιού;

Επιλέξτε ένα κατσαβίδι με κεφαλή που ταιριάζει τέλεια στην κατσαβιδωτή ή βίδα που χρησιμοποιείτε. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η λαβή είναι άνετη και εύκολη στο χειρισμό.

5. Πώς μπορώ να διατηρήσω το κατσαβίδι σε καλή κατάσταση;

Καθαρίστε την κεφαλή μετά από κάθε χρήση και αποθηκεύστε το σε ξηρό μέρος. Επίσης, τσεκάρετε την κατάσταση της κεφαλής και του μηχανισμού για ενδεχόμενα προβλήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *