Εισαγωγή

Ας αρχίσουμε από την αρχή. Τι είναι ένας θειωτήρας; Ο θειωτήρας είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτρονική και την ηλεκτροτεχνία για την εφαρμογή της λεγόμενης “θείωσης”.

Ο θειωτήρας αποτελεί ένα ιδιαίτερα πρακτικό και χρήσιμο εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες χρήστες για τον ψεκασμό θειαφιού. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι θειωτήρων, τους οποίους και θα καταγράψουμε στο παρόν άρθρο.

Βασικές κατηγορίες θειωτήρα

1) Ερασετιχνικοί θειωτήρες χειρός

θειωτήρα

Οι ερασιτεχνικοί χειροκίνητοι θειωτήρες αποτελούν την πρώτη και σαφώς πιο οικονομική επιλογή όσον αφορά την αγορά ενός θειωτήρα. Είναι ιδιαίτερα απλή η χρήση τους και συνίστανται αποκλειστικά για οικιακή ερασιτεχνική χρήση τύπου χόμπι. Διατίθενται στην αγορά με αρκετούς διαφορετικούς σχεδιασμούς και η χωρητικότητα των δοχείων τους κυμαίνεται ανάμεσα στα 1-3lt. Η θέση του καπακιού βρίσκεται συνήθως στο πάνω μέρος ή στα πλάγια του προϊόντος. Αναλόγως του μεγέθους του δοχείου κυμαίνεται και το βάρος του εκάστοτε μοντέλου. Αποτελεί μια φτηνή επιλογή και σίγουρα δε συνίσταται για απαιτητικούς επαγγελματίες χρήστες. Η τιμή τους στην αγορά κυμαίνεται από 2-30€, αναλόγως χαρακτηριστικών, εταιρείας και χώρας προέλευσης.

2) Ημιεπαγγελματικοί θειωτήρες χειρός

Οι ημιεπαγγελματικοί χειροκίνητοι θειωτήρες αποτελούν μια ενδιάμεση επιλογή ανάμεσα στους ερασιτεχνικούς θειωτήρες χειρός και τους επαγγελματικούς ηλεκτρικούς θειωτήρες μπαταρίας. Η χρήση για την οποία προορίζονται είναι ακριβώς η ίδια, ωστόσο φέρουν μεγαλύτερα δοχεία περί τα 5-12lt έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται για περισσότερη συνεχόμενη ώρα και να είναι πολύ λιγότερες οι παύσεις που θα απαιτούνται για το επαναγέμισμα του δοχείου με θειάφι. Στη χρήση θυμίζουν αρκετά τους χειροκίνητους ψεκαστήρες πλάτης, λόγω του απαιτούμενου “τρομπαρίσματος” που χρειάζονται για να έχει αποτέλεσμα η εργασία μας. Τέτοιου είδους θειωτήρες προτιμούν οι περισσότεροι ημιεπαγγελματίες χρήστες.

Η τιμή τους στην αγορά κυμαίνεται από 40-160€, αναλόγως χαρακτηριστικών, εταιρείας και χώρας προέλευσης. Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και με τους χειροκίνητους ερασιτεχνικούς, αναλόγως του μεγέθους του δοχείου κυμαίνεται και το βάρος του εκάστοτε μοντέλου.

3) Επαγγελματικοί θειωτήρες μπατρίας

Οι επαγγελματικό θειωτήρες πλάτης μπαταρίας αποτελούν την ιδανική επιλογή αγοράς για απαιτητικούς επαγγελματίες που θέλουν να ψεκάσουν θειάφι. Είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή που μπορεί να γίνει καθώς επί του πρακτέου το αποτέλεσμα θειαφίσματος δε συγκρίνεται με αυτό των προϊόντων των δύο προαναφερθείσαντων κατηγοριών. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, αφήνουμε τη μπαταρία να κάνει τη δουλειά της και μας απαλλάσσει από οποιαδήποτε μορφή “τρομπαρίσματος”. Στη χρήση μοιάζουν αρκετά με τους ηλεκτρικούς ψεκαστήρες μπαταρίας.

Η χωρητικότητα των δοχείων τέτοιου είδους θειωτήρων κυμαίνεται από 6-20lt. Λόγω της μπαταρίας, τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία ελέγχουμε είναι ο τύπος της, η τάση, η χωρητικότητά της, η αυτονομία της και ο χρόνος πλήρους φόρτισης της. Σε αντίθεση με τα μοντέλα των δύο προηγούμενων κατηγοριών, σε αυτήν την περίπτωση οι εταιρείες δίνουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά ου εκάστοτε προϊόντος και τη μέγιστη εργοστασιακή ικανότητα θειαφίσματος (συνήθως αναγράφεται σε “kg/h”) η οποία εξαρτάται φυσικά από αρκετούς παράγοντες (τύπος μπαταρίας, μέγεθος σωλήνα – ακροφύσιου κλπ).

Οι τιμές των εν λόγω προϊόντων κυμαίνονται από 200-500€, αναλόγως χαρακτηριστικών, εταιρείας και χώρας προέλευσης, ωστόσο είναι η χρηστικότητά τους τέτοια που ένας επαγγελματίας χρήστης θα εκτιμήσει τις δυνατότητες αυτού του προϊόντος καθώς θα γίνει απόσβεση των χρημάτων που έδωσε για να το αγοράσει μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Βενζινοκίνητοι Νεφελοψεκαστήρες – Θειωτήρες

Οι βενζινοκίνητοι νεφελοψεκαστήρες ή θειωτήρες, είναι ισχυρά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας ομοιόμορφης «νέφους» ή αερολύματος από υγρά όπως τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα ή τα απολυμαντικά. Αυτή η δυνατότητα τους καθιστά ιδανικά για μεγάλες εφαρμογές όπως η γεωργία, η απεντόμωση ή η απολύμανση.

Χάρη στη βενζινοκίνητη λειτουργία τους, είναι εξαιρετικά φορητοί και ικανοί για παρατεταμένη χρήση, καθώς δεν απαιτούν σύνδεση με ηλεκτρική παροχή. Επιπλέον, οι βενζινοκίνητοι νεφελοψεκαστήρες διαθέτουν συνήθως ισχυρότερο μοτέρ και μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο όγκο ατμού ή νεφούς, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για βαριά εργασία.

Ωστόσο, παρά τα προνόμια τους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι βενζινοκίνητοι νεφελοψεκαστήρες απαιτούν περισσότερη συντήρηση σε σχέση με τις ηλεκτρικές εκδόσεις τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την τακτική αναπλήρωση του καυσίμου, τον καθαρισμό του καρμπυρατέρ και την αντικατάσταση των φίλτρων αέρα.

Συμπέρασμα

Όπως έχουμε δει σε προηγούμενο άρθρο του blog μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έναν νεφελοψεκαστήρα ως θειωτήρα, αρκεί να παρέχει την αντίστοιχη δυνατότητα προσαρμογής μέσω ΚΙΤ. Η επιλογή ενός θειωτήρα, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *