Το ψεκαστικό συγκρότημα απευθύνεται σε χρήστες οι οποίοι θέλουν να ξεφύγουν από τους απλούς ψεκαστήρες χειρός και τους ηλεκτρικούς ψεκαστήρες μπαταρίας και να κάνουν τη δουλειά με περισσότερο “επαγγελματικό” τρόπο, ώστε να εξοικονομήσουν κόπο και χρόνο εργασίας.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές κατηγορίες ψεκαστικών συγκροτημάτων με πολλά διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά η κάθε μία. Στο παρόν άρθρο θα καταγράψουμε τις κατηγορίες αυτές αναφέροντας παράλληλα τα βασικότερα στοιχεία της κάθε μίας, προκειμένου να βοηθήσουμε τον τελικό καταναλωτή να καταλήξει στην επιλογή που θα καλύψει περισσότερο τις ανάγκες του.

 

Κατηγοριές ψεκαστικών συγκροτημάτων

1) Σταθερό Ηλεκτρικό ψεκαστικό συγκρότημα εδάφους (Χωρίς Βάση)

ψεκαστικό συγκρότημα

Αποτελεί την πρώτη επιλογή όσον αφορά την επιλογή ψεκαστικού συγκροτήματος. Αποτελείται από ένα ηλεκτρομοτέρ και τα απαραίτητα λάστιχα ψεκασμού. Δε διατίθεται με βάση. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο βολεύει το χρήστη, από ένα απλό καρότσι έως και καρότσα αγροτικού οχήματος. Απαραίτητα θα πρέπει να έχουμε έξτρα δοχείο – βαρέλι με ψεκαστικό υγρό ώστε να το ενώσουμε μέσω των λάστιχων με το συγκρότημα.

Αποτελεί σίγουρα μια οικονομική επιλογή, ωστόσο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι δεν είναι και από τα πλέον εύχρηστα προϊόντα, ειδικά από τη στιγμή που μπορούμε να βρούμε πιο πλήρη ψεκαστικά συγκροτήματα με μικρή διαφορά τιμής. Όπως και να ‘χει, τα κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία ελέγχουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός τέτοιου προϊόντος είναι η ισχύς και οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ, το μήκος του λάστιχου και η ονομαστική απόδοση – πίεση ψεκασμού.

 

2) Σταθερό ηλεκτρικό ψεκαστικό συγκρότημα (Με Βάση)

Αποτελεί μια τίμια λύση όσον αφορά την επιλογή ενός ψεκαστικού συγκροτήματος. Είναι αρκετά στιβαρό, σταθερό και συμπαγές χάρη στη βάση του και μπορεί εύκολα να μετακινηθεί (από δύο άτομα) αλλά και να τοποθετηθεί πχ σε καρότσα αγροτικού οχήματος. Το μεγάλο τους θετικό είναι ότι δεν υπάρχει βεζνινοκινητήρας άρα έχουμε λιγότερα έξοδα, λιγότερες έννοιες σωστής χρήσης και συντήρησης και σαφώς λιγότερο θόρυβο αλλά και ρύπους. Σίγουρα δε θα πιάσει την απόδοση που μπορεί να πιάσει ένα ψεκαστικό συγκρότημα με βενζινοκινητήρα, αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι είναι τίμια λύση.

Τα περισσότερα μοντέλα παραδίδονται χωρίς ανέμη, ωστόσο μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί κατόπιν ζήτησης (στο πάνω μέρος, με συγκόλληση) και χωρίς σωλήνα ψεκασμού. Τα κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία ελέγχουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός τέτοιου προϊόντος είναι η ισχύς και οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ, όπως επίσης την μέγιστη πίεση και απόδοση ψεκασμού που παρέχει η εκάστοτε ψεκαστική αντλία.

 

3) Τροχήλατο Ηλεκτρικό ψεκαστικό συγκρότημα (Χωρίς Βυτίο)

Τα προϊόντα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι ένα “σκαλοπάτι” πάνω σε σχέση με τα σταθερά ηλεκτρικά συγκροτήματα εδάφους που φέρουν βάση, με την έννοια ότι, σαν κατασκευή είναι το ίδιο αλλά με τη μεγάλη διαφορά ότι αυτά τα προϊόντα είναι εξοπλισμένα και με ελαστικούς τροχούς, έτσι ώστε να παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις και τις μεταφορές, ακόμα και από ένα άτομο. Κατά τα λοιπά, ισχύει ότι και στην προηγούμενη κατηγορία. Το μεγάλο τους θετικό είναι ότι δεν υπάρχει βεζνινοκινητήρας άρα έχουμε λιγότερα έξοδα, λιγότερες έννοιες σωστής χρήσης και συντήρησης και σαφώς λιγότερο θόρυβο αλλά και ρύπους.

Σίγουρα δε θα πιάσει την απόδοση που μπορεί να πιάσει ένα ψεκαστικό συγκρότημα με ισχυρό βενζινοκινητήρα αλλά υπερκαλύπτει τις ανάγκες ενός ερασιτέχνη – ημιεπαγγελματία χρήστη. Ομοίως με προηγουμένως, τα κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία ελέγχουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός τέτοιου προϊόντος είναι η ισχύς και οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ, όπως επίσης την μέγιστη πίεση και απόδοση ψεκασμού που παρέχει η εκάστοτε ψεκαστική αντλία.

 

4) Τροχήλατο ηλεκτρικό ψεκαστικό συγκρότημα (Μ Βυτίο)

Τα τροχήλατα ηλεκτρικά συγκροτήματα με βυτίο αποτελούν την καλύτερη δυνατή επιλογή ενός ψεκαστικού συγκροτήματος, αν δε θέλουμε με τίποτα να στραφούμε στη λύση χρήσης ενός βενζινοκίνητου προϊόντος για τους δικούς μας προσωπικούς λόγους. Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας παραδίδονται πλήρη και έτοιμα για χρήση. Είναι εξοπλισμένα με ελαστικούς τροχούς, ψεκαστική αντλία, ηλεκτρομοτέρ, ανέμη, λάστιχο ψεκασμού και μάνικα καθώς επίσης και βυτίο για αποθήκευση του ψεκαστικού υγρού.

Πέρα από τα κλαασσικά τεχνικά χαρακτηριστικά που αφορούν το κομμάτι του ηλεκτρομοτέρ και της ψεκαστικής αντλίας τα οποία αναφέραμε και παραπάνω και για λόγους εξοικονόμησης χρόνου δε θα ξανααναφέρουμε, τα επιπλέον στοιχεία τα οποία ελέγχουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός τέτοιου προϊόντος είναι η χωρητικότητα του δοχείου (όσο πιο μεγάλο τόσο περισσότερο υγρό άρα και λιγότερες παύσεις στην εργασία μας για εκ νέου γέμισμα), ο τύπος της μάνικας (συνήθως παραδίδονται με στριφτή μάνικα), το μήκος του λάστιχου ψεκασμού (αναλόγως μοντέλου παραδίδονται με λάστιχο 30-60 μέτρων) αλλά και οι διαστάσεις των ελαστικών τροχών (όσο μεγαλύτεροι τόσο πιο ανθεκτικοί σε δύσβατα μέρη).

 

5) Σταθερό Βενζινοκίνητο συγκρότημα εδάφους (Χωρίς Βυτίο)

Τα σταθερά βενζινοκίνητα συγκροτήματα εδάφους αποτελούν την πρώτη επιλογή αγοράς αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την επιλογή προϊόντων που φέρουν ηλεκτρομοτέρ. Τα συγκροτήματα αυτά φέρουν οπωσδήποτε στιβαρή βάση που τα καθιστούν συμπαγή και κατάλληλα για μετακίνηση τόσο στο χέρι (από δύο άτομα) όσο και στην καρότσα αγροτικού οχήματος. Φέρει βενζινοκινητήρα και ψεκαστική αντλία, ωστόσο τα περισσότερα μοντέλα παραδίδονται χωρίς λάστιχο ψεκασμού ή ανέμη (κατόπιν παραγγελίας μπορούν να προσαρμοστούν εκ νέου).

Τα κυριότερα στοιχεία που ελέγχουμε είναι η ισχύς του κινητήρα και ταυτόχρονα την μέγιστη πίεση και απόδοση ψεκασμού που παρέχει η εκάστοτε ψεκαστική αντλία. Στην περίπτωση που επιλέξουμε μοντέλο που φέρει ανέμη και λάστιχο ψεκασμού αυτά που ελέγχουμε είναι το μήκος του λάστιχου και η μέγιστη πίεση λειτουργίας του. Μπορεί από την ύπαρξη και μόνο του βενζινοκινητήρα να προκύπτουν κάποια αρνητικά στοιχεία (παραπάνω θόρυβος, αυξημένοι ρύποι, απαιτούμενη και σωστή χρήση και συντήρηση για μακροχρόνια λειτουργικότητα) ωστόσο ένα τέτοιο συγκρότημα με ισχυρό βενζινοκινητήρα και αξιόπιστη ψεκαστική αντλία είναι αρκετά πιο αποδοτικό από οποιοδήποτε ηλεκτρικό ψεκαστικό συγκρότημα.

 

6) Τροχήλατο Βενζινοκίνητο συγκρότημα εδάφους (Χωρίς βυτίο)

Τα προϊόντα που κατατάσσονται σε αυτήν την κατηγορία αποτελούν μια πάρα πολύ καλή επιλογή για απαιτητικούς ερασιτέχνες και ημιεπαγγελματίες χρήστες οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν ένα ποιοτικό προϊόν, σχετικά πλήρες (με την έννοια ότι το μόνο επιπλέον που χρειάζεται να αγοράσουν, αν δεν έχουν ήδη προμηθευτεί, είναι το βυτίο όπου θα αποθηκεύεται το ψεκαστικό υγρό). Η διαφορά με τα σταθερά βενζινοκίνητα είναι ότι τα τροχήλατα είναι εξοπλισμένα με τροχούς, έτσι ώστε να παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις και τις μεταφορές, ακόμα και από ένα άτομο.

Τα κυριότερα στοιχεία που ελέγχουμε είναι η ισχύς του κινητήρα και ταυτόχρονα την μέγιστη πίεση και απόδοση ψεκασμού που παρέχει η εκάστοτε ψεκαστική αντλία. Στην περίπτωση που επιλέξουμε μοντέλο που φέρει ανέμη και λάστιχο ψεκασμού αυτά που ελέγχουμε είναι το μήκος του λάστιχου και η μέγιστη πίεση λειτουργίας του.

 

7) Τροχήλατο βενζινοκίνητο συγκρότημα εδάφους (Με Βυτίο)

Αποτελεί την απόλυτη επιλογή για επαγγελματική χρήση όσον αφορά τον ψεκασμό. Το προτιμούν απαιτητικοί χρήστες οι οποίοι θέλουν να πάρουν ένα πλήρες προϊόν, έτοιμο για χρήση χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν οτιδήποτε άλλο. Σαν τεχνικά χαρακτηριστικά, κοιτάζουμε ακριβώς τα ίδια σε σχέση με τα τροχήλατα βενζινοκίνητα συγκροτήματα εδάφους της προηγούμενης κατηγορίας, τα οποία για λόγους εξοικονόμησης χρόνου δε χρειάζεται να αναφέρουμε ξανά. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα αυτών των δύο κατηγοριών έχει να κάνει με την ύπαρξη βυτίου, επομένως ένα ακόμα τεχνικό χαρακτηριστικό που ελέγχουμε είναι η χωρητικότητά του (όσο πιο μεγάλο τόσο περισσότερο υγρό άρα και λιγότερες παύσεις στην εργασία μας για εκ νέου γέμισμα).

Σημειωτέον ότι μερικά τροχήλατα βενζινοκίνητα συγκροτήματα που φέρουν και βυτίο, είναι εξοπλισμένα με δύο ανέμες και αντίστοιχα δύο λάστιχα ψεκασμού, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα για ψεκασμό ακόμα και από δύο χρήστες για λόγους εξοικονόμησης χρόνου και κόπου ασφαλώς. Αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή αγοράς ενός ψεκαστικού συγκροτήματος, εξ’ου και η υψηλότερη τιμή αγοράς τους, σε σχέση με όλα τα ψεκαστικά συγκροτήματα των προηγούμενων κατηγοριών.

 

Συμπέρασμα

Η τελική επιλογή αγοράς ενός ψεκαστικού συγκροτήματος, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *