Οι δίδυμοι τροχοί είναι ένα ηλεκτρικό εργαλείο, όχι και τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό και ειδικά στους ερασιτέχνες μάστορες. Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για ένα πολυχρηστικό μηχάνημα με πολλές δυνατότητες, τις οποίες και θα αναλύσουμε στο παρόν άρθρο.

Οι δίδυμοι τροχοί είναι ιδιαίτερα προσιτοί οικονομικά. Είναι μικροί σε μέγεθος και το μόνο που χρειάζεται είναι να στερεωθούν καλά σε ένα πάγκο εργασίας ή τέλος πάντως σε μια στερεή βάση. Οι δυνατότητες των δίδυμων τροχών είναι πολλές. Μπορούν να λειάνουν γωνίες ξύλων, μετάλλων, τρυπανιών, μαχαιριών, κατσαβιδιών κλπ ενώ με τον κατάλληλο τροχό μπορούν να γυαλίσουν – λειάνουν – καθαρίσουν πολλά ακόμα διαφορετικά εργαλεία.

Total TAC25150801 Ανταλλακτικός Σμυρδοτροχός Φ150mm Δίδυμου Τροχού TBG15015 (150x12.7x16mm)
Total TAC25150801 Ανταλλακτικός Σμυρδοτροχός Φ150mm Δίδυμου Τροχού TBG15015 (150×12.7x16mm)

Και μιας και αναφέραμε τους τροχούς, ας πούμε δύο λόγια και για το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένοι. Οι τροχοί ουσιαστικά είναι τεχνητές πέτρες από χαλίκια, τα οποία έχουν ενωθεί σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες και λειτουργούν σαν αμέτρητα μικρά μαχαιράκια. Το λειαντικό μέσο ποικίλλει ανάλογα με τη χρήση. Για παράδειγμα, οι τροχοί από υαλοποιημένα οξείδια αλουμινίου είναι κατάλληλοι για τη λείανση χάλυβα, ενώ πχ αυτοί που είναι από καρβίδιο σιλικόνης είναι οι καταλληλότεροι για χυτοσίδηρο, αλλά και για χαλκό, ορείχαλκο, αλουμίνιο και άλλα μη σιδηρούχα υλικά.

Total TBG35020 δίδυμοι τροχοί Λείανσης 350W
Total TBG35020 Δίδυμος Τροχός Λείανσης 350W

Δίδυμοι Τροχοί – Κύρια Χαρακτηριστικά

Πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός δίδυμοι τροχού, τα κύρια χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάση είναι τα παρακάτω:

Ισχύς: όσο μεγαλύτερη ισχύ έχει ένας δίδυμος τροχός, τόσο περισσότερες στροφές ανά λεπτό καταγράφονται στους τροχούς

Στροφές / λεπτό: όσο περισσότερες είναι οι στροφές ανά λεπτό, τόσο καλύτερα αποτελέσματα λείανσης προκύπτουν

Διαστάσεις πέτρας: όσο μεγαλύτερες είναι οι πέτρες ενός δίδυμου τροχού, τόσο πιο δύσκολο είναι να σπάσουν – ραγίσουν μετά από πέσιμο ή χτύπημα, καθώς είναι πιο συμπαγείς από τις λεπτές πέτρες

Μήκος καλωδίου: αν ο δίδυμος τροχός έχει μεγάλο μήκος καλωδίου ρεύματος, αυτό σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερη ευελιξία στο να τον τοποθετείτε σε διάφορα μέρη, ανάλογα το πού σας βολεύει για την εκάστοτε εργασία σας. Αντίθετα, ένα μικρό σε μήκος καλώδιο σας δεσμεύει όσον αφορά τον χώρο εργασίας.

Ανταλλακτικά: όταν προχωράτε στην αγορά ενός δίδυμου τροχού, είναι πολύ σημαντικό να έχετε κάνει την έρευνά σας μεταξύ άλλων και όσον αφορά την ύπαρξη ανταλλακτικών, κυρίως των τροχών, διότι αυτά είναι τα πιο αναλώσιμα μέρη του συγκεκριμένου εργαλείου. Μη διστάσετε να αγοράσετε επιπλέον ανταλλακτικούς τροχούς προκειμένου να είστε καλυμμένοι.

Total TBG15015 Δίδυμος Τροχός Λείανσης 150W
Total TBG15015 Δίδυμος Τροχός Λείανσης 150W

 

Επιλέγοντας Τον Ιδανικό

Όπως σε κάθε ηλεκτρικό εργαλείο, έτσι και οι δίδυμοι τροχοί έχουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά τους, τα βασικότερα εκ των οποίων θα καταγράψουμε παρακάτω:

Πλεονεκτήματα

 • Ιδιαίτερα οικονομικοί
 • Εύκολοι στη χρήση
 • Λειαίνουν ξύλο αλλά και μέταλλο
 • Καθαρίζουν και γυαλίζουν πολλά εργαλεία
 • Παρέχουν ασφαλή εργασία

Μειονεκτήματα

 • Χαμηλή ευελιξία κινήσεων
 • Απαιτείται στερέωση σε πάγκο εργασίας – βάση
 • Χρειάζεται σχετικά συχνά αλλαγή τροχών

Συνοψίζοντας

Η επιλογή του δίδυμου τροχού θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτά στα οποία πρέπει να δώσετε περισσότερο βάση είναι η ισχύς που θέλετε να έχει (ανάλογα με την εργασία που χρειάζεται να κάνετε) και τις διαστάσεις της πέτρας που έχει τη δυνατότητα να φορέσει. Να θυμάστε πως, όσο μεγαλύτερη ισχύ έχει ένας δίδυμος τροχός, τόσο περισσότερες είναι και οι στροφές ανά λεπτό και αντίστοιχα όσο περισσότερες είναι οι στροφές ανά λεπτό, τόσο καλύτερα αποτελέσματα λείανσης προκύπτουν.

Προστατευτικός Εξοπλισμός

Κατά τη χρήση του δίδυμου τροχού, προτείνεται η χρήση:

 1. Γαντιών: – για πιο σταθερό κράτημα και αποφυγή επιφανειακού τραυματισμού.
 2. Γυαλιών προστασίας: – για την αποφυγή μόλυνσης των ματιών από την εκπομπή σκόνης – σπιθών.
 3. Ωτοασπίδων: – για τη μικρότερη δυνατή ενόχληση των αυτιών σας από τους παραγόμενους θορύβους.

Υστερόγραφο

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να αγοράσετε το προϊόν που σας ταιριάζει. Η τελική επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και φυσικά βάσει του χρηματικού ποσού που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *