Ο χειμώνας είναι μια εποχή θαυμασμού και χαράς, με τα παρθένα χιονισμένα τοπία και τον ενθουσιασμό των εορταστικών εορτών. Ωστόσο, φέρνει επίσης το μερίδιο των προκλήσεων, ειδικά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του χιονιού και του πάγου. Είτε είστε ιδιοκτήτης σπιτιού, επιχείρησης ή δήμος, η εύρεση του κατάλληλου εκχιονιστικού μηχανήματος για την αντιμετώπιση των χειμερινών συνθηκών είναι απαραίτητη. Το εκχιονιστικό μηχάνημα είναι αυτό που βοηθάει στην απομάκρυνση του χιονιού για τον καθαρισμό αυλών, δρόμων κλπ. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα εύχρηστο και αποτελεσματικό εργαλείο το οποίο μπορεί με σωστή χρήση πραγματικά να κάνει θαύματα!

Τύπος Μηχανήματος

Τα εκχιονιστικά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα ηλεκτρικά και τα βενζινοκίνητα-diesel. Και οι δύο κατηγορίες έχουν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τους, τα οποία και θα αναλύσουμε αμέσως τώρα.

1. Ηλεκτρικό Εκχιονιστικό

εκχιονιστικό μηχάνημα

 

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους είναι τα εξής:

 1. Είναι ιδιαίτερα ελαφριά και εύκολα στις μετακινήσεις τους
 2. Είναι αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με τα βενζινοκίνητα
 3. Χρειάζονται μόνο την ύπαρξη πρίζας για να δουλέψουν
 4. Δεν προκαλούν εκπομπές ρύπων – καυσαερίων κλπ
 5. Είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον

Υπάρχουν ωστόσο και αρνητικά στοιχεία:

 1. Δεν πιάνουν την απόδοση των βενζινοκίνητων (σε ισχύ, επιφάνεια καθαρισμού κλπ)
 2. Συνήθως έχουν μικρότερο πλάτος και ύψος εργασίας από τα βενζινοκίνητα
 3. Εξαρτώνται αποκλειστικά από την ύπαρξη ρεύματος για να λειτουργήσουν
 4. Εξαιτίας του καλωδίου τους έχουν συγκεκριμένη εμβέλεια εργασίας

 

2. Βενζινοκίνητο – Diesel Εκχιονιστικό

Πηγή

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους είναι τα εξής:

 1. Έχουν στιβαρό και συμπαγή σχεδιασμό, για να αντέχουν τις δύσκολες συνθήκες
 2. Φέρουν τρακτερωτούς σταθερούς τροχούς για μεγαλύτερη ευστάθεια
 3. Έχουν υψηλότερα στάνταρ απόδοσης σε σχέση με τα ηλεκτρικά
 4. Δεν απαιτείται η ύπαρξη πρίζας προκειμένου να λειτουργήσουν

 

Υπάρχουν ωστόσο και αρνητικά στοιχεία:

 1. Είναι αρκετά πιο ακριβά σε σχέση με τα ηλεκτρικά
 2. Η ύπαρξη κινητήρα συνεπάγεται μεγαλύτερα έξοδα (για βενζίνη ή πετρέλαιο, λάδι κλπ)
 3. Παράγουν περισσότερο θόρυβο και εκπομπές καυσαερίων
 4. Δεν είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον (σε σχέση με τα ηλεκτρικά)

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τα κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχουμε στο νου μας πριν την επιλογή μιας εκχιονιστικής μηχανής είναι τα εξής:

 • Ισχύς: Είτε μιλάμε για ηλεκτρική μηχανή, είτε για βενζινοκίνητη, ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που αποτελεί κριτήριο για την επιλογή μας πρέπει να είναι η ισχύς. Όσο μεγαλύτερη ισχύς, τόσο μεγαλύτερη απόδοση, και όσο μεγαλύτερη απόδοση, τόσο πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.
 • Πλάτος εργασίας: Το σύνηθες πλάτος εργασίας των εκχιονιστικών μηχανών κυμαίνεται ανάμεσα στα 30-60cm. Εννοείται πως εκχιονιστικά με μεγαλύτερο πλάτος εργασίας συνεπάγεται με αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο κόπο.
 • Ύψος εργασίας: Μπορεί να το έχετε ακουστά σαν τεχνικό χαρακτηριστικό και ως “ύψος χιονιού”. Με αυτόν τον όρο εννοούμε προφανώς το μέγιστο ύψος στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει το εκχιονιστικό μηχάνημα
 • Μέτρα εκτόξευσης: Αφορά το πόσο μακριά μπορεί να πετάξει το χιόνι η μηχανή σας. Ένα εκχιονιστικό με πολλά μέτρα εκτόξευσης σας βοηθάει ώστε να μη συσσωρεύεται το χιόνι κοντά στο σημείο που εργάζεστε αλλά να το πετάει μακριά γλυτώνοντάς σας από διπλό κόπο.
 • Επιφάνεια καθαρισμού: Αφορά την έκταση που μπορεί να καλύψει το εκάστοτε εκχιονιστικό, και μετριέται συνήθως σε τετραγωνικά μέτρα την ώρα. Η επιφάνεια καθαρισμού εξαρτάται από την ισχύ και το πλάτος εργασίας του κάθε μοντέλου.

 

Αξεσουάρ

Κατά τη χρήση οποιουδήποτε είδους εκχιονιστικής μηχανής, προτείνεται η χρήση:

Γαντιών: – για πιο σταθερό κράτημα του εκχιονιστικού μας
Γυαλιών προστασίας: – για την αποφυγή μόλυνσης των ματιών από την εκπομπή του χιονιού
Ωτοασπίδων: – για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της έντασης των θορύβων που φτάνουν στα αυτιά σας από τη χρήση του μηχανήματος.

Συμπέρασμα

Η επιλογή του εκχιονιστικού θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος έχει σκοπό / μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

One thought on “Τι εκχιονιστικό να αγοράσω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *