Όταν πρόκειται να αγοράσετε μια σκούπα στάχτης, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι όλες οι σκούπες στάχτης είναι ίδιες, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ τους που πρέπει να γνωρίζετε. Σε αυτό τον οδηγό αγοράς, θα σας παρουσιάσω τις βασικές πτυχές που πρέπει να εξετάσετε προτού αποφασίσετε ποια σκούπα στάχτης να αγοράσετε.

Εισαγωγή

Η σκούπα στάχτης πραγματικά λύνει τα χέρια όλων όσων ταλαιπωρούνται στο κομμάτι της συλλογής στάχτης, καθώς ο ειδικός τους σχεδιασμός έχει αποκλειστικά αυτήν την αποστολή. Φυσικά θα πρέπει να τονίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε πως αυτές οι σκούπες (και ειδικά όσες προορίζονται για οικιακή χρήση) είναι κατάλληλες για αναρρόφηση αποκλειστικά και μόνο στάχτης (κρύας) και σε καμία περίπτωση δεν κάνουν για αναρρόφηση κάρβουνων.

Οι περισσότεροι καταναλωτές που δεν έχουν χρησιμοποιήσει μια τέτοια σκούπα, εκφράζουν συνήθως τις παρακάτω απορίες:

 1. Δε μπορεί να απορροφήσει τη στάχτη μια απλή οικιακή σκούπα?
 2. Η σκούπα στάχτης κάνει και για γενικότερη οικιακή χρήση?

Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι κοινή. Η κάθε μια σκούπα είναι σχεδιασμένη να κάνει μια συγκεκριμένη εργασία. Αν για παράδειγμα επιχειρήσετε να απορροφήσετε στάχτη με μια απλή οικιακή σκούπα, το πιο πιθανό είναι μετά από λίγα λεπτά να μπλοκάρει και ίσως να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο φίλτρο ή ακόμα και στο σύστημα αναρρόφησης. Αντίστοιχα, αν χρησιμοποιήσετε μια σκούπα στάχτης για να καθαρίσετε πχ ένα δωμάτιο, τότε το πιο πιθανό είναι να μην γίνει ολοκληρωμένη δουλειά καθώς οι σκούπες στάχτης είναι σχεδιασμένες να απορροφούν σωματίδια με τα χαρακτηριστικά (βάρος, μέγεθος κλπ) της στάχτης. Εκτός αυτού, ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος και να “μπλοκάρει” στην περίπτωση που απορροφήσει κάποιο ανεπιθύμητο σωματίδιο-αντικείμενο.

σκούπα στάχτης

Σκούπα Στάχτης – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τα βασικότερα στοιχεία τα οποία θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν του πριν προχωρήσει στην αγορά μιας σκούπας στάχτης είναι τα εξής:

 • Ισχύς: η ισχύς του μοτέρ είναι σημαντικό χαρακτηριστικό, ωστόσο μεγάλη ισχύς δε σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη απόδοση, καθώς είναι αρκετοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της εκάστοτε σκούπας.
 • Βάρος: προτιμούνται σκούπες στιβαρές αλλά ταυτόχρονα σχετικά ελαφριές, για ευκολότερες μετακινήσεις και πιο ξεκούραστο κράτημα, ακόμα και από άτομα μεγαλύτερη ηλικίας. Να προτιμάτε σκούπες έως 5kg
 • Υλικό δοχείου: οι περισσότερες σκούπες στάχτης διαθέτουν μεταλλικό ή ατσάλινο δοχείο, ενώ υπάρχουν κάποιες με ανθεκτικό INOX δοχείο από ανοξείδωτο ατσάλι. Το ανοξείδωτο σώμα έχει μεγαλύτερη μακροζωία στο χρόνο και τη χρήση και είναι περισσότερο ανθεκτικό.
 • Χωρητικότητα δοχείου: Ο μέσος όρος χωρητικότητας σε αυτές τις σκούπες κυμαίνεται ανάμεσα στα 13-20lt. Παρ’όλα αυτά, πολύ μεγάλο ρόλο στις σκούπες στάχτης παίζει και το είδος του φίλτρου (θα αναλυθεί παρακάτω)
 • Λειτουργία φυσητήρα: βοηθάει στη συλλογή στάχτης σε ένα μέρος για ευκολότερη απορρόφηση εν συνεχεία. Είναι μια λειτουργία αρκετά χρήσιμη και προτιμάται όλο και περισσότερο από το καταναλωτικό κοινό.
 • Ενεργειακή κλάση: καθορίζει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της εκάστοτε συσκευής και συνήθως αναγράφεται είτε πάνω στο προϊόν, είτε στο εγχειρίδιο χρήσης του
 • Θερμικό προστασίας: Ορισμένα προϊόντα φέρουν ενσωματωμένο σύστημα θερμικού προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουν το μοτέρ του προϊόντος από την υπερθέρμανση, άρα μειώνεται ο κίνδυνος ατυχήματος ή καταστροφής του μοτέρ.
 • Είδος φίλτρου: Όσον αφορά το φίλτρο του εκάστοτε μοντέλου, ελέγχουμε το πόσο αποδοτικό είναι και πόσο εύκολα μπορεί να αλλαχθεί (συνιστούμε είτε πλενόμενα φίλτρα ή φίλτρα τύπου HEPA). Προτείνουμε την αγορά τουλάχιστον ενός επιπλέον φίλτρου με την αγορά μιας σκούπας.
 • Στάθμη θορύβου: αφορά το πόσο θορυβώδης είναι η εκάστοτε συσκευή. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό συνήθως αναγράφεται είτε πάνω στο προϊόν, είτε στο εγχειρίδιο χρήσης του.
 • Μήκος καλωδίου: μεγάλο μήκος καλωδίου ρεύματος σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων για το χρήστη. Παρ’όλα αυτά, ακόμα και μικρό να είναι το καλώδιο, η εύκολη και απλή λύση είναι η χρήση μπαλαντέζας.
 • Ρόδες: Τροχήλατες σκούπες με ρόδες καθιστούν τη μεταφορά – μετακίνησή τους ακόμα πιο εύκολη, ωστόσο ανεβαίνει -και λογικό- το κοστολόγιό τους.

Συμπέρασμα

Φυσικά, εκτός των προαναφερθέντων, που είναι κυρίως τεχνικά κριτήρια, ο κάθε καταναλωτής που σκοπεύει να αγοράσει μια σκούπα στάχτης, θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τα εξής δύο σημαντικά στοιχεία:

1) Τα χρήματα που δύναται να διαθέσει
2) Τις ανάγκες του, ανάλογα με τη χρήση που το θέλει

Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

1. Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το τζάκι μου;

Η συχνότητα καθαρισμού του τζακιού εξαρτάται από το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε. Συνήθως, συνιστάται να καθαρίζετε το τζάκι μία ή δύο φορές το χρόνο.

2. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μια σκούπα στάχτης για να καθαρίσω τη ξυλόσομπα μου;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σκούπα στάχτης για να καθαρίσετε τη στάχτη από μια ξυλόσομπα. Βεβαιωθείτε ότι η σκούπα είναι κατάλληλη για υψηλές θερμοκρασίες.

3. Πώς μπορώ να αδειάσω τη σκούπα στάχτης;

Για να αδειάσετε τη σκούπα στάχτης, αφαιρέστε το κάλυμμα ή ανοίξτε τον κάδο απορριμμάτων, ανάλογα με το σχεδιασμό της σκούπας. Αδειάστε τη στάχτη σε έναν ασφαλή δοχείο και απορρίψτε την με ασφάλεια.

4. Πώς μπορώ να καθαρίσω μια σκούπα στάχτης;

Για να καθαρίσετε μια σκούπα στάχτης, αφαιρέστε τα κατάλοιπα στάχτης και σκόνης με ένα πινέλο ή ένα ηλεκτρικό αναρροφητήρα. Μπορείτε επίσης να πλύνετε τον κάδο με νερό και σαπούνι, αν είναι απαραίτητο.

5. Πώς μπορώ να διατηρήσω τη σκούπα στάχτης σε καλή κατάσταση;

Για να διατηρήσετε τη σκούπα στάχτης σε καλή κατάσταση, καθαρίζετε την μετά από κάθε χρήση και αφαιρείτε τα κατάλοιπα στάχτης. Επίσης, αποθηκεύετε τη σκούπα σε ξηρό μέρος για να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρασίας.

2 thoughts on “Τι σκούπα στάχτης να αγοράσω

 1. Απλό, περιεκτικό και χρήσιμο άρθρο. Μπορώ να πω ότι με βοήθησε αρκετά στην τελική μου επιλογή…

Comments are closed.