Το φαλτσοπρίονο είναι ένα πολυχρηστικό εργαλείο, το οποίο βοηθάει τον χρήστη να κάνει γρήγορα και άνετα κάθετες κοπές ή φαλτσοκοπές (εξ ου και η ονομασία “φαλτσοπρίονο”). Ο σχεδιασμός του φαλτσοπρίονου είναι τέτοιος που παρέχει στο χρήστη λεπτομερή και ακριβή αποτελέσματα κοπής. Σωστά κάποιος μπορεί να πει πως τα φαλτσοπρίονα μοιάζουν αρκετά με τα δισκοπρίονα σε βάση, ωστόσο υπάρχουν αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Το φαλτσοπρίονο έχει συνήθως ένα περίβλημα προστασίας στη λεπίδα, το οποίο για λόγους ασφαλείας της επιτρέπει να είναι εκτεθειμένη μονάχα την ώρα που κινείται προς το ξύλο. Έτσι, η λεπίδα θα κινείται με κατεύθυνση μακριά από το χρήστη, διώχνοντας τη σκόνη μακριά και από αυτόν, αλλά και από το ξύλο. Οι διακόπτες ασφαλείας ενός φαλτσοπρίονου βρίσκονται σε θέσεις τέτοιες ώστε να κρατούν τα χέρια του χρήση μακριά από τη λεπίδα κοπής, για την αποφυγή τραυματισμών.

τί φαλτσοπρίονο να αγοράσω, τι φαλτσοπρίονο να πάρω, οδηγός αγοράς φαλτσοπρίονου, φαλτσοπρίονο

ΦΑΛΤΣΟΠΡΙΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Προκειμένου να κάνετε σωστή επιλογή κατά την αγορά ενός φαλτσοπρίονου, υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία θα πρέπει να ελέγξετε οπωσδήποτε. Αυτά είναι τα εξής:

 1. Λεπίδα: Η λεπίδα είναι αυτή που καθορίζει το ύψος και το βάθος της κοπής. Κατά βάση, τα φαλτσοπρίονα συνήθως έχουν λεπίδες διαμέτρου από 200 έως 300mm. Υπάρχουν διάφοροι τύπου λεπίδων για κοπή πολλών διαφορετικών υλικών (ξύλο, μαλακό ατσάλι, αλουμίνιο κλπ). Να ξέρετε πως, όσα περισσότερα δόντια έχει μια λεπίδα, τόσο πιο λεπτομερές κόψιμο θα μπορεί να κάνει.
 2. Φάλτσο: Το φαλτσοπρίονο είναι το κατάλληλο εργαλείο για να κόβει με φάλτσο (= υπό γωνία κοπές) και μπορεί να προσαρμόζεται στις πιο δημοφιλείς γωνίες (90°, 45° κλπ). Μερικά φαλτσοπρίονα κλίνουν μόνο προς τη μία πλευρά, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο βολικά και πρακτικά από τα άλλα που μπορούν να κλίνουν και προς τις δύο πλευρές.
 3. Κλίση – Περιστροφή: Αν το φαλτοσπρίονο περιστρέφεται, σημαίνει ότι επιτρέπει στον χρήστη να κόβει υπό δύο γωνίες ταυτόχρονα. Η κεφαλή του πριονιού δηλαδή θα γέρνει μεν στο πλάι, αλλά ταυτόχρονα θα περιστρέφεται και κατά τη βάση. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, κάποια φαλτσοπρίονα περιστρέφονται μόνο προς τη μία μεριά, ωστόσο υπάρουν κι εκείνα που περιστρέφονται αριστερά ή δεξιά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πχ το ξύλο δε χρειάζεται να γυρίζει ανάλογα με τη γωνία που θα κόβετε. Η περιστροφική αυτή κίνηση επιτρέπει στον χρήση να κάνει αρκετά περισσότερο περίπλοκες γωνίες κοπής. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα ποιοτικό φαλτσοπρίονο με αυτό το χαρακτηριστικό, προτείνεται η αγορά ενός πιο ακριβού μοντέλου κάποιας γνωστής εταιρείας.
 4. Κοπή με συρόμενη κίνηση: Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει στο χρήστη να κόβει κομμάτια με μεγαλύτερο πλάτος. Όπως και με το μέγεθος της λεπίδας, πρέπει και εδώ να ελεγχθούν οι προδιαγραφές του φαλτσοπρίονου που σκοπεύετε να αγοράσετε, προκειμένου να δείτε τη δυνατότητα κοπής του. Αν για παράδειγμα έχετε σκοπό να κόβετε μικρά ή διακοσμητικά κομμάτια (πχ ξύλου) τότε η δυνατότητα συρόμενης κίνησης δε θα σας είναι και ιδιαίτερα απαραίτητη καθώς η ικανότητα κοπής που θα χρειάζεστε θα είναι σαφώς μικρότερη. Αν όμως για παράδειγμα σκοπεύετε να κόψετε κομμάτια ξύλου πχ για φράχτες ή για θερμοκήπια, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε μια λεπίδα αρκετά μεγαλύτερη, με μεγαλύτερη ικανότητα κοπής και επομένως ένα φαλτσοπρίονο με δυνατότητα κοπής με συρόμενη κίνηση, θα είναι η κατάλληλη επιλογή για σας.
 5. Γενικά χαρακτηριστικά: Στην αγορά υπάρχουν φαλτσοπρίονα με με διάφορα έξτρα χαρακτηριστικά. Κάποια έχουν φωτάκια που επιτρέπουν τη χρήση σε χαμηλό ή κακό φωτισμό. Κάποια άλλα έχουν λέιζερ -εμφανίζεται μια κόκκινη γραμμή- προκειμένου να βοηθήσουν το χρήστη να έχει ακόμα πιο ακριβή αποτελέσματα κοπής. Τώρα τελευταία μάλιστα κατασκευάστηκαν φαλτσοπρίονα με ρυθμιστές ταχύτητας, οι οποίοι, -όπως το λέει και η λέξη- δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να ρυθμίσουν την ταχύτητα του κινητήρα ανάλογα με τις ανάγκες τους, δηλαδή, ανάλογα το υλικό που κόβεται. Τα περισσότερα φαλτσοπρίονα πάντως έχουν προεκτάσεις και σφιγκτήρες για τη σταθεροποίησή τους στον πάγκο εργασίας. Αυτά είναι τέλεια για να υποστηρίζουν το ξύλο σας και να κρατούν τα χέρια σας ελεύθερα και μακριά από τη λεπίδα, κρατώντας σας έτσι ασφαλείς.

τί φαλτσοπρίονο να αγοράσω, τι φαλτσοπρίονο να πάρω, οδηγός αγοράς φαλτσοπρίονου, φαλτσοπρίονο

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 1. Μην κόβετε καυσόξυλα με το φαλτσοπρίονο. Είναι αρκετά επικίνδυνο γιατί “κλωτσάει” εύκολα και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
 2. Μην πετάτε τους δίσκους αν στομώσουν. Μπορείτε εύκολα να τους ακονίσετε.
 3. Καλό θα ήταν κατά τη χρήση του φαλτσοπρίονου να χρησιμοποιείται γάντια για την αποφυγή επιφανειακών τραυματισμών
 4. Προτείνεται επίσης η χρήση γυαλιών και ωτοασπίδων για την αποφυγή μόλυνσης των ματιών σας και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των θορύβων που εκπέμπονται κατά τη χρήση του φαλτσοπρίονου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να αγοράσετε το προϊόν που σας ταιριάζει. Η τελική επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και φυσικά βάσει του χρηματικού ποσού που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ:

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας “Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ” και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

One thought on “Τι φαλτσοπρίονο να αγοράσω

 1. Γεια σας

  Θέλω να κάνω κατασκευές με ξύλο ελιάς και θα θελα να μου προτείνετε κάποιο εργαλείο, ίσως σεγα ή φαλτσοπριονο για να μπορώ να βγάλω ξυλεία απο μικρούς κορμούς διαμέτρου το πολυ 10 εκατοστών και μήκους το πολυ 25 με 30. Θα θελα δηλαδή να μπορώ να κανω παράλληλες κοπές. Τι εργαλείο μου προτείνετε;

  Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *